2010. november 8., hétfő

táblapc

Nagyon foglalkoztat mostanában ez a tábla pc dolog. Rengetegszer hallom rádióban a reklámját, az interneten is folyton szembejön, így hát utánanéztem és tetszik :), persze kinek ne tetszene? :)
Eszembe jutott, hogy milyen jó lenne, ha már ilyeneken taníthatnánk az éá-s gyerekeket. Tény, hogy nem biztos, hogy egy hét alatta menne annak a megtanítása, hogy magát a gépet, hogy s mint kell kezelni, de az tuti, hogy jó kis manipulációt, finommotorikát, összpontosítást erősítő gyakorlat lenne. :) Utána meg rengeteg jó kis programot, fejlesztő játékot lehetne rátelepíteni és azt eleinte együtt később önállóan megoldani.Ott van például a Boardmaker, aminek fő profilja ugyan a szimbólumtábla készítés, de vannak benne interaktív programok is. Nem kell gombokat nyomogatni, egérrel bűvészkedni. Szerintem biztos élveznék a gyerekek, fiatalok :)  Halmozott személyeknél biztos, hogy kreatívan egyénre szabható lenne a tábla pc is: alkalmazható úgy, hogy "beszéljen" a gép, a ceruza ugyanúgy fejre szerelhető, mint a fejpálca, több mindent lehet egyszerre csinálni (chatelés, feladatmegoldás, internet használat etc.), előre betáplált szavak, mondatok gyors előhívása.

Mindemellett a Bliss-nyelv használatához is biztos használható lenne (éljen a szóismétlés :D). Pusztán egy ilyen, vagy ehhez hasonló (kisebb, nagyobb, kinek mire van igény, mely méret a megfelelőbb) tábla pc kell, könnyen kezelhető felületekkel, akár úgy, hogy alapállapotban a háttér az ABC, vagy az adott képrendszer, vagy ha önállóan közlekedő egyénről van szó, akkor pl az adott hivatalnak megfelelő szöveg: "Jó napot kívánok! XY vagyok, és az oldalsó zsebemben lévő levélre kérek szépen bélyeget és fel is adnám légipostán!" (jó példa az email világában :D), "Jó napot kívánok! XY vagyok és a személyi igazolványomat szeretném lecserélni, mert lejárt a 10 év."





Apámnak nyár eleje óta olyan mini notebookja van, aminek 180°fokban forgatható érintőképernyője van. Az első napokban nem bírtam leakadni róla, olyan jó volt úgy mahjongozni, hogy ujjal mozgattam a köveket :)









képek forrása:
1. http://techgenie.com/latest/tablet-pcs-and-devices-are-competing-with-one-another/
2. http://www.edigital.hu/Netbook/ATD-PC1028_netbook_es_tablet_PC_-p51670.html

4 megjegyzés:

  1. Kiváló ötletroham, lehetne rendszerezni, egy-két gondolatban megfogalmazni az előnyeiket, hártányaikat, megvalósítással kapcsolatos kérdéseket... :) Órán szívesen halljuk majd ezeket.

    VálaszTörlés
  2. :D : http://hulyeseg.tulelo.hu/2010/02/ipad-vs-ko/

    VálaszTörlés
  3. A Samsung Galaxy egy új ilyen a piacon. Kérték, hogy nézzek utána az egyik mobilszolgáltatónál, amelyik hírdette. Aztán meg kiderült, hogy hírdetik, de még egy ideig nem rendelhető tőlük... :) Tényleg új generációs kütyük.

    VálaszTörlés
  4. Hasonló témájú riport, avagy a technika hogyan tud segíteni a fogyatékkal élő gyerekeknek:
    http://index.hu/video/2008/05/05/szeretem_mert_kifaraszt/

    VálaszTörlés