2010. december 13., hétfő

interjú

A múlt héten sikerült megejtenem az IKT-s tárgyhoz kapcsolódó interjú elkészítését. Csak, hogy nagyon hűek maradjunk a tárgy internet központúságához (és ezt most nem bántásként mondtam :D) az interjút a facebookon ejtettük meg kedves  alanyommal (a személyiségi és egyéb jogok miatt nem szeretnék róla sok mindent elárulni, legyen elég annyi, hogy férfi és, hogy a húszas éveiben jár).


Kérdéseim a következők voltak:
1. Mióta használod a számítógépet?
2. Ki mutatta meg? Szüleid, testvéreid? Vagy te ültél le a géphez?
3. Játszani vagy internetezni szoktál?
4. Mit csinálsz általában az interneten?
5. Fent vagy valamelyik közösségi oldalon? (iwiw, facebook, hotdog, myspace, myvip stb.)
6. Van email-címed? Ha igen melyik szolgáltatónál? (freemail, indamail, vipmail, citromail, gmail...)
7. Használod a youtube-ot?
8. Ismered ezeket: blog, webalbum, gmaps, wikipedia?
9. Van blogod?
10. Olvasol híreket az interneten?
11. Használsz valamilyen keresőt az interneten? (google, bing, ask...) Ha igen mit szoktál keresni? (idegenszót, programot, mozit...)


A. nem túl bőlére eresztve válaszolta meg a kérdéseimet, de nagyon segítőkész volt, és az elején leszögezte, ha bármi kérdésem lenne még nyugodtan forduljak hozzá :)
Elmondása szerint nagyon régóta használja a számítógépet, és apukája volt az, aki megmutatta neki, és segített kezdetben eligazodni rajta. Egyaránt használja a számítógépet játékra és internetezésre is. Az interneten általában megnézi a leveleit (szolgáltatója a freemail), aztán leginkább zenéket és játékokat keres a hálón. Van, hogy le is tölti őket. Nagyon szereti a vonatokat, mozdonyokat így sok időt tölt avval, hogy ezekre keresgél rá. Mind képi, mind szöveges tartalomra egyaránt. Elmesélte, hogy szeret a szeretet kifejezéssel kapcsolatos képeket is keresgélni az interneten.
Közösségi oldalak tekintetében kedves barátom igen aktív, négy közösségi oldalnak is regisztrált, aktív felhasználója: iwiw, facebook, myvip, barátikör.
Hatalmas zeneszeretetéből adódóan sűrűn használja a youtube-ot, de csak mint, néző, hallgató, ő maga nem tölt fel zenés videókat.
Az általam említett WEB2-es eszközökből (blog, webalbum, wikipedia, gmaps) csak a blogot ismeri, de vezetni nem vezet sajátot, arról nem tudok, hogy olvasni olvas e. Az a személyes véleményem, hogy el szokott tévedni blogokra (akár a játékok, akár a mozdonyok folytán), csak nem tudja, hogy éppen egy blogot nézeget, olvas.  
Híreket, ha nem is túl sűrűn, de szokott A. olvasni az interneten, keresőként pedig a google-t használja, ill. a yahoo-t. Itt megemlítette, hogy msn-ni is szokott, ill. használja a facebook chat funkcióját is (amit az is alátámaszt, hogy interjúnkat is ott ejtettük meg :) ).

1 megjegyzés:

  1. Azt azért megtudhatjuk, hogy fogyatékossága mi és milyen mértékű? Privátban is jó a válasz.

    VálaszTörlés